Memento mori (suom. muista kuolevaisuutesi)

Kertomusten mukaan Rooman valtakunnassa orja kuiskasi lausetta triumfikulkueessa voittoisan sotapäällikön korvaan. Tarkoituksena varmastikin oli muistuttaa siitä, että seuraava sota ei ehkä sujukaan yhtä hyvin, jos alkaa kuvitella itsestään liikoja.

Isännöitsijöillä ei näitä triumfinaiheita yleensä ilmaannu, mutta sanonnalla on vinha yhteys taloyhtiömaailmaan. Tärkeämpi näkökulma on se, että talojen elinkaari on yleensä pidempi kuin ihmisillä. Korjauksia pitäisi ajatella tulevia sukupolvia ajatellen. Isännöitsijän työssä törmää jatkuvasti rakennusten ongelmiin, jotka johtuvat aiemmista virheistä. Kaikki virheet eivät tietenkään ole tahallisia. On aikakaudelle tyypillisiä vääriä rakenneratkaisuja tai materiaaleja, joita ei enää käytettäisi, mutta paljon on myös huonosti tehtyä työtä tai ajattelematonta lyhytnäköistä suunnittelua.

Toinen merkittävä kuolevaisuuteen liittyvä näkökulma on taloyhtiön hallinnon jatkuvuus. Harvassa taloyhtiössä on arkistot järjestyksessä, puhumattakaan siitä, että kaikki olennainen aineisto olisi tallessa. Kun nykyhetkeä eletään ja seuraavat ongelmat ovat jo ovella, ei jakseta ajatella tulevaisuutta. Tiedonhallinnan pitäisi rakentua siten, että tieto on myöhemminkin löydettävissä. Digitaalisuus on tässä hyvä mahdollisuus, mutta tarkkana pitää olla.

Huonoa tiedonhallintaa paikkaa hyvä muisti. Kun sitten se hyvämuistinen isännöitsijä tai pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja väistyy – syystä tai toisesta, niin tieto menetetään.

Tieto on myös valtaa, jota voidaan käyttää väärin. Isännöitsijän vaihtaminen ei saisi olla kiinni siitä, että tämä muistaa asioita, jotka olisi pitänyt arkistoida taloyhtiön edun mukaisesti jo aiemmin.

Tämän blogikirjoituksen kirjoittaja toivottaa kaikille lukijoille ja rakennuksille pitkää ikää ja ilmoittaa aikovansa itse väistyä oman taloyhtiönsä puheenjohtajan paikalta viimeistään kolmannen kauden jälkeen.

Kirjoittanut: Kai Lehti

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close